Sunday, August 11, 2013

Bye Boyfie, Hai Tunang! :D


HeLLo Peeps!

Hari ni, 11 Ogos 2013, aku selamat menjadi tunangan Mohd Hasrul Hasnan, the top one bestfriend in my life. Hiks. Dah say gudbye adios kat boyfie enam tahun aku nie. Yup enam tahun oke. :') Rasa pelik je ada cincin kat jari coz aku ni spesies yang tak suka pakai cincin. Entah rasa rimas semacam. Tapi yang ni tak boleh nak cabut, duk diam-diam sampai dapat cincin kahwin pulak tau. Hewhew. Dah tunang ramai pulak yang tanya bila nak naik pelamin. Aduyai, just wait and see jep. Tak lama pun nak tunang. Tak best. Orang cakap tunang ni banyak dugaan. Banyak halangan. Cepat nak marah, nak gaduh. Tapi aku tak nak ah terikut-ikut cakap orang. Kalau nak marah, kawal emosi. Kalau terasa hati, cepat-cepat mintak maaf. Kalu ada orang lain masuk meminang, reject teros. Giteww. Hiks. Paling penting kena percaya kat pasangan kita sebab dia akan jadi pasangan hidup kita sampai bila-bila. In Shaa Allah. Doakan kami oke. :)

Ok, done with intro. Huu. Actually, kiteorang tak plan pun nak tunang bagai ni. Aku and si rul plan nak datang merisik sarung cincin je. Tapi ayah cakap tak nice la, dah lama kenal nak merisik camtu je. So ayah cakap biar dia sponsor je majlis tunang ni. Sambil mata kelip-kelip banyak kali nonstop, mulut tersenyum macam kerang busuk tak mandi, terus angguk tanda setuju. muehehe. "Tq abah sponsor semua. Nanti kahwin sponsor la lagi tau". Ok tak kalau aku text kat ayah aku camtu? kohkoh. Si rul bizi keje, aku yang tak buat pape kat umah, heaven je hari-hari goyang kaki tengok tv so aku lah yang urus majlis ni. Actually mak and kakak aku yang urus. Hee. Aku just pilih baju and bunga hantaran je. Melampau giler tahap kemalasan yang dah melekat dalam sanubari ni. Aish. :p


Tak payah la nak kenalkan tunang aku kan? dari start aku blogging tiga tahun lepas, banyak jugak aku citer pasal die. hewhew. So our relationship status dah maju setapak. Tak sabar nak melangkah ke fasa terakhir. Tak sabar tak sabar tak sabar! (gaya gedik lisa surihani, instanbul aku datang :p) Dah nama majlis tunang, so serba serbi kiteorang make it simple as we can. Kalu tudung, aku tak prefer pakai tudung yang ada awning keras tu. Tak nice and tak sesuai dengan muka aku. Aku lebih suka pakai shawl. Thats why la tudung awning keras tu aku ada tiga je tapi shawl ada berpuluh-puluh. Hee.  


Tadaa! ni la mini pelamin for majlis tunang aku. simple je kan? Sekarang nak buat majlis tunang pun kena prepare duit riban jugak. So kalau nak buat wedding yang ala-ala fairytale ka ape, kena kumpul duit banyak sikit la. Takpe, rezeki ada di mana-mana jep. huu. Hantaran kiteorang buat lima berbalas tujuh. Pihak pompuan bagi kek, towel, sejadah, kain pelikat lalalala, sirih junjung, buah, coklat. Pihak laki pulak bagi kek, telekung, kain pasang (color pink yeayy!), tapak sirih, buku hikmah perkahwinan (tak tahu bila nak baca. Hiks). 

Rombongan laki sampai. Tu ayah aku yang hensem pakai kemeja petak-petak. Tengah standby nak mulakan majlis. Aku duk atas umah ngan kawan-kawan. Kena marah dengan tirah sebab bising. Hiks. Muka tak nampak tapi suara dengar satu umah. Terus senyap kena marah. Huhu. 

Bakal mama sarung cincin. Penat giler nak jalan bila pakai baju yang meleret-leret ni. Nasib baek aku dah lantik zema jadi PA tak rasmi tolong betulkan kaen. kohkoh. nanti nak kawen nak tempah baju yang kaen meleret sampai empat meter. Muahehe. Btw, iols nampak cam baek sangat time ni kan. Jangan percaya sangat, hipokrit je ni. :p

Ni kawan-kawan yang datang awal. Aku tak siap pun lagi. Tapi ok jep. dorang la yang tukang mengomen kalau aku pakai tudung senget, betulkan baju. Sayang korang ketat-ketat sampai tak boleh nak bukak. Farhah akhirnya sampai jugak kat umah aku. hehe. Make up aku suh kawan skol jugak yang tolong mekapkan. Light make up je. First time make up, aku tak berani nak make up over sangat. First time pakai bulu mata uols. mak jemah sangat. Ehehe.

Even gambar ni blur semacam, tapi i suka sangat. Sory tau korang, tak sempat nak borak panjang. Nanti kita jumpa lagi oke. 

Hai, dah propose titew ke ni? i want a cute propose tau. Cam melutut bagi cincin kat dalam mall ke. Baru glemer sikit u. hikhok.

Bakal adik ipar. jangan kutuk kite kontot ok! :p




Tq to my mak and kakak for the perfect majlis. Owe them so much!(cium pipi)

Tikah, farah, maira (panggilan mak aku bagi), ieyda, fatin. Haaa, fatin lah yang menemukan balik aku dengan si rul lepas lapan tahun tak jumpa dari skol rendah dulu. Jumpa-jumpa, terkapel pastu tertunang. Nanti nak terkahwin pulak. Jodoh kan. :)

With adik no 1. Adik no 2 tukang snap gambar. Huu.

Ok uolss. Ni jelah cerita for my majlis tunang. Sorry tak banyak gambar yang aku upload. Wifi kat umah tak upgrade lagi. Malas nak taruk gambar banyak-banyak. Doakan kami sampai ke jinjang pelamin and selama-lamanya ok. Thank for the wishes kat fb, twitter sumer. :)

XOXO. Publish!

18 comments:

♥ Yu HaHn ♥ said...

C0mel sgt ana! Bkpe c0mel sgt?haha..anyway c0ngratez

Mysara Ab Rahman said...

tahniah dah tunang! wah..lame gk tu 6 tahun..

akmaL said...

congratez =)

mirah & isyam said...

ana ! comel nye !!!
taniah kt blog plop. hihi

m0sHiE~ said...

♥ Yu HaHn ♥ : eh eh. biasa je la. yu tunang dulu lagi comel. btw thanks :)

m0sHiE~ said...

Mysara Ab Rahman: lame kan. hehe

m0sHiE~ said...

akmaL: most welcome :)

m0sHiE~ said...

mirah & isyam: hehe. maseh mira! ur next oke :)

PeRdU cINta said...

tahniah ok..for next step mesti ready betul-betul..nak jadi isteri tidak mudah namun ianya tidaklah sesekar mana..asal berpegang pada hokum Allah insyaAllah always success.. ^_^

m0sHiE~ said...

PeRdU cINta: welcome. In shaa Allah. I will. thanks for the advice dear :)

Puan Ezy said...

tahniah!
cantik sgt baju tunang..
=)

m0sHiE~ said...

Puan Ezy: tQ dear :)

cik hani said...

congrate..
canteknya baju diaa..sukaaa..

like princesss gitu..

pelamin pun lawa..suka part banyak bantal tu..

m0sHiE~ said...

cik hani: thanks dear. semua simple je. Huu

Eina Sakinah said...

tahniah yee ! selamat bertunang :)

m0sHiE~ said...

Eina Sakinah : tq dear!

NoRfArAhiN said...

waa...thniah yee...untung ayah akak sporting. terus sponsor. hihi..suke tgok baju tunang tu. cantik! :D

liyana said...

ana!!!lme xjupe mu...nk no fon...trjmpe blog ko..

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!