Tuesday, September 18, 2012

;Already engaged?? ^_O


ALoha!


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Copppp!


Korang ingat ni entri E-day ke? hoho. tade la. aku saje jep nak wat gimik sikit. yela, sekarang ramai sangat kekawan da tunang, kawin. jeles giler kot tengok dorang. aku bila lagi? insyaallah. aku pun bakal menyusul nanti. amin. :)

da yang tu gambar pe lak? heheh! yang tu pic malam tadi, ada jamuan raya  kat skolah. melaram la sikit. sikit je ok, tak banyak pun. student lagi vogue dari cikgu2. ekceli, aku pun malas nak pegi tapi mengingatkan makan free, so kite tak boleh la kan nak tolak rezeki depan mata. wuhuu. salah satu sebab bestnya jadi cikgu ni is dapat makan free. patut la berat aku makin bertambah-tambah dengan jayanya sekarang. ape tak nya? after meeting, ada jamuan. ada event pun ada jamuan. heaven giler ko. muahahaha *gelak kenyang*



sebelum makan, ada la persembahan dari student. ngantuk jugak tengok dorang. oh ye! salah satu sebab lagi bestnya jadi cikgu is cikgu dapat layanan special. hewhew. cam semalam, cikgu cikgi sumer makan kat round table ala-ala dinner gitew but student kena queue panjang nak amik makanan. kesian kan? hee. tapi aku tyme jadi student dulu pun camtu jugak. sampaikan kalu ada jamuan camni terasa malas nak pegi coz malas nak berebut2. oh kenangan! :)




dewan SESTA. 


macam-macam makanan yang kiteorang makan. rasa cam 1st day raya pun ada. lemang, nasi himpit, rendang, nasi, sate, kuih, semua aku lantak. air lak dari air anggur sampai bertukar jadi air oren. tiga kali kot tambah air. huu. swit memory :)


adiOs amigOs~

Monday, September 17, 2012

; My sadako weekend


ALoha!

yeayyy! minggu ni da minggu ke-12 aku berpraktikal. so, i have only four weeks to go. *senyum sampai ke pipi*. semakin nak abis, bertambah-tambah tahap kemalasan aku nak mengajar. mentang-mentang la lecturer da habis observe just tinggal guru pembimbing je lagi. kalu dulu aku mengajar guna abm bagai nak rak, kertas mahjong, tampal situ, tampal sini. tapi sekrang, ajar cam da spuloh taun jadi cikgu. guna ayyaq liuq jerp. hewhew. sebelum aku nak stori pasal weekend aku, aku nak habaqmai pasal jadual aku kat skolah. since pmr ngan spm da dekat, so jadual pun da berubah. kalu dulu satu period 40 min je tapi sekarang satu period dah jadi satu jam. omai! kalu dua masa dah jadi dua jam. mampuih la aku nak mengajar jap lagi. da la tengahari, lagi la dorang malas nak belajar. belajar math pulak tu. ehmm, sape yang ngantok nanti, aku nak suh dorang bergayut kat kipas. serve u ryte! hohoh

sebelum terlupa, Selamat Hari Malaysia! im proud to be malaysian. ecece. huu. since weekend lepas dapat cuti tiga hari kan, pe lagi, terus pegi berjimba-jimba kt kL. nak balik tganu cam jauh sangat, lagipun tak berbaloi nak balik kalu cuti 3 hari je. dari duk terperap kat uma, baek aku pegi jumpa bf aku. muahaha. baru dua minggu tak jumpa, tapi rindu giler kot. *muntah hijau*. sambil tunggu si rul habis keje kul 6 setengah, aku g jejalan dulu ngan kekawan aku kat masjid india. tak beli pape pun just cuci mata. *tapi terbeli jugak brooch ngan tudung. hew* ngah ralik mencari tudung, ada la orang tegur aku, 'hai cikgu'. pe lagi, terkejut beruk cumel la aku. sekarang hidup aku da tak selamat. *statement poyo*. g jalan kat mane pun, mesti jumpa student. student clas aku ngajar pulak tu. sabo jela~ :')

jumpa bf, kiteorang pegi melantak meatball kat ikea. best. pastu,  aku gitau die yang nak tengok citer sadako. yee, citer tu dah lame tapi aku nak tengok jugak. kesian pulak tengok si rul search kat mane stil tayang citer tu. esop tu baru aku dapat tengok. rank citer die aku bagi 2 bintang je. tak best sangat pun. terasa nyesal pulak. da la bayar tiket 3d. aihh. citer hantu jepun tak takut langsung. saspen sikit je. but i have a quality time wif him. hapy jejalan, makan, lepak, sembang then rul anta aku balik. #sigh

oh ye, malam ni ada jamuan raya kat skul. melaram pakai baju raya la malam ni. yang penting makan free. hewhew. save duit dinner.. mesti ada lemang, rendang, nasi himpit. yummy2! dont jeles-jeles ok. :)

adiOs amigOs~

Sunday, September 2, 2012

Practical world~


ALoha!

Yesss! lebih kurang tujuh minggu lagi aku kena praktikal kat perak ni. then, honeymoon 4 bulan kat uma. heaven giler kan? ngeh3. so far, ramai yang tanya camne praktikal? ok ke tak mengajar? and aku boleh tersenyum je bila orang tanya camtu. no komen. kadang best, and kadang tak. depend la. tapi ada la jugak perasaan hepy and eksaited duk kat sini. 

sumer orang cakap keje cikgu tu senang kan? cam sekarang dah heboh pasal satu blog yang mengutuk profession guru kan. name ilyana tak silap aku. korang ada baca tak? aku memang pat ratus peratus tak sokong pasal pe yang dia cakap. bukan sebab aku nak defend ke pe, tapi memang tak betul. coz aku da ada pengalaman jadi guru praktikal. rasa nak pengsan. tambah2 pulak aku praktikal kat sbp. petang malam bizi je. tak rehat sangat. nak kuar jejalan pun kena pikir dua tiga kali. 

maybe budak pompuan tu tak tahu camne rase jadi guru. berdepan ngan student sekarang banyak sangat dugaan. dia tak tahu penat lelah guru kat sekolah. suka-suka hati je cakap cikgu rilek je datang sekolah. student sekarang memang dah kurang ajar. kawan aku citer selamba je panggil student cikgu bangang, bodoh. nasib baek la student kat skul aku tak sampai tahap camtu. 

kat sini setiap kali ada program mesti budak praktikal kena handle. adat la kan, kena buli la citer die. tapi aku tak kisah sangat la coz at least aku ada pengalaman yang baru. cam aritu, guru pract kena ajar tarian, handle game explorace and banyak lagi la. tapi sebizi mane pun, aku stil ada masa layan runningman. hek3. 

sebelum masuk class pulak, aku kena prepare abis-abisan since student kat sini tuff sikit. sebelum masuk topik baru, dorang dah study dulu. so, berpeluh jugak aku nak ajar dorang. math ok lagi tapi kalu addmath, aku rasa cam nak give up. susah kot nak bagi dorang faham. aku belajar dulu pun merangkak2 nak paham pe yang cikgu addmath ajar kat depan. huu. tapi yang penting hati kena ikhlas, baru dorang senang ngan cara aku mengajar. :)

kat sini ada lapan orang guru praktikal. so, memang baek la ngan dorang. senasib la katekan. hewhew



muka je hepy tapi hati Tuhan je yang tahu. huu. tyme ni kena attend ke dewan coz ada event ambang merdeka. sampai kul satu pagi jugak kat sini. sabo jela~



my housemates. setiap hari kena naek tangga sampai tingkat 4 nak balik uma. berat aku dari 50kilo da tinggal 47kilo da sekrang. hampeh!



tadaa. ni la meja aku. :)



due orang je laki yang pract kat sini. tak betoi sangat dorang ni. senget. hoho



asyik pegang bendera je kan? huu




kalu ada event pape kat dewan, muka cikgu praktikal la yang kena hias and set up dewan. fedup jugak la. hmm

so, ni jela citer yang tak best aku di tempat praktikal. jadi cikgu best tak? ehmmm. boleh laa. best kot. semua keje ada susah senang kan. yang penting hati kena ikhlas. >,<

adiOs amigOs~



tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!