Sunday, September 2, 2012

Practical world~


ALoha!

Yesss! lebih kurang tujuh minggu lagi aku kena praktikal kat perak ni. then, honeymoon 4 bulan kat uma. heaven giler kan? ngeh3. so far, ramai yang tanya camne praktikal? ok ke tak mengajar? and aku boleh tersenyum je bila orang tanya camtu. no komen. kadang best, and kadang tak. depend la. tapi ada la jugak perasaan hepy and eksaited duk kat sini. 

sumer orang cakap keje cikgu tu senang kan? cam sekarang dah heboh pasal satu blog yang mengutuk profession guru kan. name ilyana tak silap aku. korang ada baca tak? aku memang pat ratus peratus tak sokong pasal pe yang dia cakap. bukan sebab aku nak defend ke pe, tapi memang tak betul. coz aku da ada pengalaman jadi guru praktikal. rasa nak pengsan. tambah2 pulak aku praktikal kat sbp. petang malam bizi je. tak rehat sangat. nak kuar jejalan pun kena pikir dua tiga kali. 

maybe budak pompuan tu tak tahu camne rase jadi guru. berdepan ngan student sekarang banyak sangat dugaan. dia tak tahu penat lelah guru kat sekolah. suka-suka hati je cakap cikgu rilek je datang sekolah. student sekarang memang dah kurang ajar. kawan aku citer selamba je panggil student cikgu bangang, bodoh. nasib baek la student kat skul aku tak sampai tahap camtu. 

kat sini setiap kali ada program mesti budak praktikal kena handle. adat la kan, kena buli la citer die. tapi aku tak kisah sangat la coz at least aku ada pengalaman yang baru. cam aritu, guru pract kena ajar tarian, handle game explorace and banyak lagi la. tapi sebizi mane pun, aku stil ada masa layan runningman. hek3. 

sebelum masuk class pulak, aku kena prepare abis-abisan since student kat sini tuff sikit. sebelum masuk topik baru, dorang dah study dulu. so, berpeluh jugak aku nak ajar dorang. math ok lagi tapi kalu addmath, aku rasa cam nak give up. susah kot nak bagi dorang faham. aku belajar dulu pun merangkak2 nak paham pe yang cikgu addmath ajar kat depan. huu. tapi yang penting hati kena ikhlas, baru dorang senang ngan cara aku mengajar. :)

kat sini ada lapan orang guru praktikal. so, memang baek la ngan dorang. senasib la katekan. hewhew



muka je hepy tapi hati Tuhan je yang tahu. huu. tyme ni kena attend ke dewan coz ada event ambang merdeka. sampai kul satu pagi jugak kat sini. sabo jela~



my housemates. setiap hari kena naek tangga sampai tingkat 4 nak balik uma. berat aku dari 50kilo da tinggal 47kilo da sekrang. hampeh!



tadaa. ni la meja aku. :)



due orang je laki yang pract kat sini. tak betoi sangat dorang ni. senget. hoho



asyik pegang bendera je kan? huu




kalu ada event pape kat dewan, muka cikgu praktikal la yang kena hias and set up dewan. fedup jugak la. hmm

so, ni jela citer yang tak best aku di tempat praktikal. jadi cikgu best tak? ehmmm. boleh laa. best kot. semua keje ada susah senang kan. yang penting hati kena ikhlas. >,<

adiOs amigOs~



6 comments:

♥ Cik Zack ♥ said...

jadi cegu ni byk pahala kot. mencurahkan ilmu kan. cegu somey sgt. da sme ngn ank murid. hewhew :)

m0sHiE~ said...

hee. thu xpe. jgn nk mngeluh sgt jd cegu ni. memg da sme ngn ank murid pn. sme tggi. hewhew

♥ Yu HaHn ♥ said...

Cekgu comel

QasehnyaRania said...

cekgu comey..=)
done hb


terjah sini dan salam kenal =)
follower baru ..hihi

Srikandi Islam said...

gambar pegang bendera kas suka..hehe..miss u so much

m0sHiE~ said...

ana suke sume. hehe. miss u too kas. c u sem dpn ok :)

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!