Friday, June 29, 2012

; My new life begin..


ALoHa!

pejam celik pejam celik da seminggu aku jadi cikgu praktikal. Dugaan? cabaran? hurmm. yang tu toksah cakap la. boleh dikatakan setiap malam duk nangis sebelum tido. uhuk3. -.-' memang challange giler mengajar student asrama penuh. hari first aku sampai sekolah, masuk ofis, jumpa penolong kanan terus dapat jadual. sekali aku tengok jadual tu, omai! aku kena ajar math mod ngan add math form 4. siyes tyme tu aku rasa cam nak jerit, nak cekik-cekik je penolong kanan tu. hoho. mana tak nya, da la ajar student form 4, ajar add math lagi. bukan tu je, aku kena ajar 15 period seminggu. kawan lain paling maksimum pun 12 period je. so aku tak leh nak kate pe la. just terima dengan paksa rela. 

baru ingat nak rilek je ari first datang skolah kan. tapi tak. aku terus kena masuk kelas and stat  mengajar. helloo!! aku tak prepare pape pun lagi. ok takpe, aku masuk kelas, tanya dorang dah belajar sampai mana, and aku tengok sepintas lalu nota buku teks, terus tibai ajar dorang. nasib baek stil ingat lagi. tragis giler kan first day prak aku? huu. aku tanya kawan yang lain, dorang ada yang belum dapat jadual. sumpah jeles giler ngan dorang.

aku da tak stay kat uma sewa. cam jauh sangat dengan skolah. kena bangun awal, jalan pun cam agak busy pagi-pagi. so decide masuk hostel. pen kanan pun suggest kiteorang duk hostel. sebab nanti malam-malam kena wat kelas tambahan. :( tapi ok jugak la uma dalam sekolah. boleh save duit minyak kete, sewa uma tak payah bayar,  makan kat kantin pun murah. hehe.



and this is my school. lagi 15 minggu aku kena bertahan kat sini. sabar la wahai hati. all is well. :)

setiap kali ada program, cikgu prak mesti kena jadi ajk. cam minggu ni, ada program anugerah pengetua. so kiteorang kena handle perhiasan dewan dan bilik vip. at least, aku ada experience kan. minggu depan kena handle hari sukan pulak. memang penat. setiap hari kena buat rph, abm. nak rehat tak sempat. nak text bf sendiri pun tak sempat. hoho. tapi kalu ajar student pandai ni, memang tade problem. ajar sikit, dorang da faham. and dorang jugak sangat hormat kat cikgu. tapi memang kena well prepared la sebelum masuk kelas sebab student kat sini akan tanya selagi dorang tak faham. berpeluh-peluh jugak nak jawab soklan dorang tu. lagi-lagi add math. huh!  



kat skolah, dorang panggil cikgu dyana. cumel tak? hehe. minggu first masuk kelas da dapat kad dari student. swit kan dorang? :))




ni la bilik aku. perabot sumer ada. almari besar giler. nampak tak kad student aku tampal kat almari tu? hee



port online kalu ada masa free.



ruang tamu. cam bersepah kan? sebab aku wat keje kat luar. bilik tuk tido je. tak suka berselerak. nanti tido tak lena. hewhew



and dapur. stil kosong lagi. esop baru nak pegi barang dapur. malas da nak makan luar. 

ni la kehidupan baru aku. even setiap hari sangat busy, tapi aku rasa pasni aku akan hepi and sayang nak tinggalkan tempat ni. i hope la. huu. daa. nak sambung wat keje :)

adiOs amigOs~

3 comments:

jann sinuja said...

bestnya praktikal..nti dah abes praktikal mesti rindu semule :p

Puteri Ketenangan^^ said...

ana! mesti dbo kn nk praktikal? aku pn dbo gop, sem dpn doh aku mula praktikal. bdk koloh rendh lg2 byk cabaran ni. arhhh, stress je pikir. btw, ana, gud luck! insyaAllah mg blh :))

Bulan Syurga Firdausi said...

waaa bes nye . . .

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!