Tuesday, September 27, 2011

Jum masak paprik campur. yUmmY!!

hyep uOls.

aku mengidam nak makan paprik campur. gugel punye gugel, uper-upernya senang je nak masak paprik campur ni. nanti aku nak try. eee, tak sabar ni. hehe [bajet pandai masak la teww.^^]

Bahan2 :

- Ayam / udang / sotong / semuanya - dipotong ikut saiz yang korang suka
- Bawang putih 1 ulas
- Bawang merah 4 ulas
- Bawang besar 1 labu
- 2 sudu besar cili boh / cili kering yang telah di blend
- Sedikit halia (sikit je ye)
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 2 biji tomato
- 4 -5 batang kacang buncis / kacang panjang - potong ikut suka korang la. serong ke, lurus ke, zipzap ke. kohkohkoh
- cauliflower aka bunga kobis (perlu ke aku translate? adoiyai pening sungguh aku ni)
- potong gak, jangan letak segebuk gitu pulak. ehhehe
- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- garam secukup rasa.

Cara-Cara :

- Blend bawang merah, bawang putih, dan halia
- tumis kesemua bahan-bahan yang telah di blend tadi sehingga kekuningan
- masukkan cili boh aka cili kering yg telah dikisar
- masukkan serai yg telah diketuk
- masak hingga pecah minyak
- masukkan pula ketiga-tiga jenis sos tadi... agak2 la ye kawan2... tak reti dinda nak bagitau sukatannya...
- masukkan garam
- masukkan daun limau purut
- then masukkan segala jenis lauk-lauk yang ada...
- tunggu sekejap sebelum sayur-sayur pulak dimasukkan
- kemnudian masukkan bawang besar yang telah dihiris
- kacau-kacau sikit, rasa, dan angkat
- that's it!
simple ryte? ^^
**TIPS : make sure rasa daun limau purut tu ada... kalo x, kurang sodap~



inilah hasilnya. oyeahh~ terangkat sehh!

8 comments:

GincoMerahJambu said...

bau sampai sini..sobs! esk nak masak macam ni jgkk

m0sHiE~ said...

jum dear. senang je kan?

Miss A said...

nk try la resipi ni esok. selalu buat simple je mcm kicap, goreng.. nk try paprik pulak. thnx utk resipi :)

Cik Suheela said...

terliur nengok...dah lah hantu makan nih....

m0sHiE~ said...

miss A: 2 la pasal. kite pun ari2 asyik wat tumis je. boring suda. jum try same2 ok^^

m0sHiE~ said...

cik Suheela@ u antu makan, i ni lak memg bapak segala antu makan. yumm!

YANA YONET said...

wah bagus ni. nanti yana cuba bole? ^__^

m0sHiE~ said...

yana yonet@ jum la cube. snang je ni taw. kohkohkoh

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!