Monday, April 18, 2011

saya suke maen masak-masak~

hyep sumer~
erghhh~ sendawa jap..baru pas makan ngan kengkawan aku..arini wat projek masak2..bukan masak grand2 pn..tapi da lulus la kalu nak wat menantu..ecece..sape nak tempah, nti cakap taw..
kihkihkih..projek masak2 ni da plan lame..tapi sebab tade mase, masing bz jep..sO, ngah2 gap exam ni, kteorg amik la peluang masak same2..da lame kot tak lepak ngan kwn2 aku ni..

jum la tengok kteorg maen masak2..^^


1st thing to do, ofcos la kena beli bahan2 nk masak ni..tengok aku semangat kot beli bawang segala bagai..pro la katekan..haha..da la tak mandi lagi tyme ni..[hehe..terkantoi suda]..



ZEMA n NANI..ntah mandi ke tidak la budak dueorang ni..huhu..masing2 da ready nk jadi chef..chef na, chef ma, chef ni..sje iktiraf diri sendiri..:)



ngah bincang yep pe lagi yg nk beli..bawang cukup, sayur sebakul, lada, ikan keli, ayam due ekor..ehmm,ok da cukup!



kena cek dulu sebelum nak beli telur ni..ntah2 telur tiruan ke kn..nk cek camne? pecah kan kt situ terus..haha



sempat lagi makan aiskrim dulu sebelum stat masak2 ni..mane tau x jdi ke, lambat nk ciap ke, ..yg penting perut mesti kena isi dulu..iyarhh!



snap2 cket chef kite pada arini..makan sambil pkir resepi pe nak masak ni..huu



aumm..sedap nye aiskrim..



ok, ni la bahan2 nak masak..sardin wajib ader..makanan rasmi orang bujang..huhuhu..



ok, mule2 bahagian chef ma dulu mulakan keje die..goreng telur dadar..sdap ni taw..segala benda mak nenek kiteorg letak lam ni..tiptop!



acara memotong bawang..tade la nk kuar2 air mata ni..well, kan da pro wa cakap sama lu..^^..pejam mata pn bleh la..huu



potong kubis lak..semangat tak aku mencengkam si kubis 2..penting tu ye anak2, tak nak bagi kubis tergolek jatuh atas lantai ..^^



ok, da ciap potong memotong..tunggu nak masuk lam kuali jep..



ni part chef na..sayur kubis goreng..bgus tuk kecihatan..hehe..nampak cam sedap je kan?[hehe..perasan!]



kari kepala ikan yang chef ni wat..mane kepala ikan nye? ada2..kalu tak nampak tu, tak lame dah 2..huhu



akhirnya, da ciap maen masak2..even lauk nye simple mimple jep, tapi rase berselera sangat kalu kn ngan kawan2..hehe

esop, resepi bihun goreng special lak..^^
adiOs amigOs~

29 comments:

storyfromme said...

macam sedap je tengok lauk yang korang masak :)

m0sHiE~ said...

storyfromme: hehe..lauk org bujang la katekan..huhu

fielyz said...

nak masak2 jugak ana,nani n zema..=(

m0sHiE~ said...

fielyz: nti kalu mg mari cni,kte msak sme2 deh..^^

nik farina aishah.... :) said...

wah..wahh dah boleh buat menantu .. hahah..., :P

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

dulu time akk bujang2 pun suke sgt wat menu mcm ni..mcm dah jd trend je kan..

m0sHiE~ said...

nik farina: yup2..lulus masaktelur goreng da bleh la nak wat menantu..huhu

m0sHiE~ said...

ibu darwisy: o'o..menu yg simple n sdap..huk3

kaizen said...

nk rase n kritik boley?? huhuhu

Pipiy said...

wahh!!~~ terase mcm nk main masak2 jugak lar.. :) hihi

m0sHiE~ said...

kaizen: eh2, tak boleh la..segan2..huu

m0sHiE~ said...

pipiy: try la maen masak2..besh..kalu sdap, lagi besh!

sweet stalker said...

wahhh, best nye masak. tak pernah masak ngn kawan kawan macam tu.. huuu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

nengok gaya cam xsedap je masakan ko orang ne... reject la nak wat menantu.... :)

Oopss..Cikgu Cinta said...

dtg follow dan singgah :) mai join contest kat blog saya

Far8 budak baik said...

nampak dari jauh sedapp..
hahaha kita org pun msk telur dadar je..nasib muka x mcm telur haha =p

m0sHiE~ said...

sweet stalker: try la wak..besh taw..

m0sHiE~ said...

topimagine: haha.dont judge a lauk by its cover ok.kena rase dlu..memg superb muperb ni^^

m0sHiE~ said...

cikgu cinta: thnx,i will;)

m0sHiE~ said...

far8 budak baik:hehe..muke memg tak cam telur..tapi2, kalu kentut 2 memg ada aura telur..kih3

~MISS.DD~ said...

uit..nk men2 masak2 gak..hehe..aisey,entry u ni mengingatkan zmn cek belajar dulu la..msk cm nie gak..erm..sop..sop





chop..dh follow..

~MISS.DD~ said...

uit..nk men2 masak2 gak..hehe..aisey,entry u ni mengingatkan zmn cek belajar dulu la..msk cm nie gak..erm..sop..sop





chop..dh follow..

m0sHiE~ said...

miss DD: thnx foloe me..ehm2,sumer ni kenangan~

kaizen said...

nk segan ape nyer....

haziQah said...

HOHO Men masak2 mmg best ;)

m0sHiE~ said...

kaizan: hehe..tkut tak sedap lak kn..^^

m0sHiE~ said...

haziQah: yup2..kalu tyme kecik2 maen mask daun2 pokok je..kalu bsar, masak btol2 da la..huu

kaizen said...

sedap punyer...

AHMAD AZRI BIN DERIS said...

sedapnyer....bila nak belanja makan...:)

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!