Tuesday, April 12, 2011

haa!! meh cni nak korek telinga^^



Hai tawan2..
Arini aku nak ajar cara korek telinga ngn btol..da besar pnjang tak reti2 lagi ke cara korek telinga ngan betol? Meh cni aku nak list kan korang biase korek telinga pakai pe?? Jgn malu2..sila pilih ok!^^
1. Menggunakan batang besi
2. Menggunakan putik kapas (cotton bud)
3. Berjumpa doktor untuk membersihkan telinga
4. Tunggu tahi telinga keluar sendiri
5. Menggunakan apa sahaja alatan yang dirasakan best utk mengorek telinga e.g pen, jarum, dawai dan dsb.
Haa, cara mane yang paling syokk skali..hehe..tp bagi aku la kan, aku rase rmai org biase guna cotton bud je kn? Aku pkai pe? Tak perlu thu kot..haha
Tapi korang thu tak ekceli cotton bud tu cara y paling tak sesuai tuk korek telinga..aku pn tatau nape kt kedai byk sgt jual cotton bud ni..huu..
Risiko guna cotton bud
Telinga manusia mempunyai lilin telinga di mana ia dikenali sebagai tahi telinga dan disebabkan ia adalah
tahi, kita menganggap ianya perlu dibuang dari dalam telinga. Hakikatnya penggunaan putik kapas
menyebabkan lilin telinga tertolak lebih dalam dan sampai satu ketika, korang perlu berjumpa doktor
disebabkan masalah gangguan pendengaran.
So, nak thu cara paling efisyen , efektif, tuk korek telinga?? Jum tgk..
Ambik olive oil tu then sapu kt telinga korang sebelum tdor..

Tapi

Sbelum tdor tu, lapik dulu kain or sumtin kt bawah telinga sebab tahi telinga korang akn kuar ngan
sendirinya pas korang bngun tido esop nye 2..senang kn? Tak skit, tak rase pape..tak perlu nk semangat
korek smpai terpejam2 mate tyme korek tu..nikmat la katakn..hehehe

Renung2 kan dan selamat beramal
adiOs amigOs~

6 comments:

rara pinkmafia said...

ala saye tak suke korek telinga mcm mna?

m0sHiE~ said...

rara: kalu x suke, biarkan aje smpai x kuar..btoll^^

sabenazakey said...

adek sabena pon mleh korek telinga,.

m0sHiE~ said...

aii..sume mlas nk korek tlinga ni..huu

she.said said...

o ye ke.. patutla pekak selama ni. kuikui. sekarang da malas nak korek telinga. hee
tapi tips ni cambest. thanx! :)

m0sHiE~ said...

she.said: orait..no hal la..hehe

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!