Tuesday, April 26, 2011

1st thing to do tyme balik umah nanti..^^


hyep korang~
lagi tinggal nak balik umah tersayang 3 ari jep..[ayat terlebih keling^^]..pastu terpikir nak watpe kt umah ..tak nak bagi boring sangat2..keh3..nak cuti seminggu dulu, pastu aku nak cari keje part time..dapat jugak income 4bulan cuti sem ni..sape-sape ada keje kosong, tolong la bagi tahu..hehe. aku boley wat sumer keje..korang cakap je..yakk! buruh nelayan dan juga petani..lalala~

ok2, aku kalu da melalut sampai ke malam tak abis-abis. balik umah nanti, aku nak maen masak-masak lagi la..cam yang aku citer lam entri aritu..hehe. ntah nape la sekarang aku ni suke cube resepi baru. adakah ini petanda aku bakal jadi menantu mithali? gOsh! :).resepi yang aku nak buat nanti, bukan resepi lauk pauk tapi pencuci mulut..tak sabar ni nak buat..arap-arap jadi la yep^^. siap da kopipes resepi die.ni ha, jeng jeng jeng. resepi PUDING TRIFFLE~


tengok pun da nampak sodap kan? senang je nak buat ni..housemate aku da tiga kali buat..so, aku pn nak try jugak la kat umah.bagi mak rasa puding yang aku nak buat ni..baru mak aku terkejut monyet cumel tengok anak die pandai bab2 masak memasak ni..yeeha! tu agenda utama aku..hahaha [gelak pontianak]

ini dia resepi puding triffle aku..ceewah!


Bahan-bahan

  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu besar gula
  • 4 sudu besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
senang giler kan? jum la kite try shame2..^^

adiOs amigOs~

9 comments:

sweet stalker said...

wahhh..nmpk mcm best je. nak try lah.. :)

Cik Ezy said...

kalo rajin boleh la cik ezy try jgk..
haha

mcm ni lah said...

sedap puding tu,. kalau saya ada saya habiskan sorang2 taknak share dah dgn orang lain,. btw abg follow adek,. tq ye komen di blog abg

m0sHiE~ said...

sweet stalker: memg besh pn.try la wat..kite pn bru nk try nti..hehe

m0sHiE~ said...

cik ezy; kalu rajin, dtg la umh kite rase..^^

m0sHiE~ said...

mcm ni lah: kui2..nmpak sgt puding ni sodap kn? most welcome^^

Saya Punye said...

perhhh.. nampak tertarik untuk nk buat gak! hikhik.. hope jd!... thanks shared.. ngeeee

m0sHiE~ said...

saya punye: welcome dear~

storyfromme said...

macam sedap je puding tu.nyum2 :p

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!

tHnX 4 bL0gwaLkiNg herE!!